Evde yetiştirilebilecek 7 şifalı bitki hakkında bir yazı hazırladık. Yüzyıllar boyunca şifa ve tedavi kaynağı olarak bitkiler kullanıldı. Sonra yerini bildiğiniz yan etkileri olan ilaçlar aldı. Sizlere bahsedeceğimiz bu 7 bitkiyi kullanırken dikkatli olmalısınız. Gerçekten oldukça çok ciddi etkileri bulunmaktadır. Şifa elde edeceğim diye sağlığınızdan olmayınız. Şifalı bitkilerin kullanımında ölçü çok önemlidir. İşte evinizde ya da bahçenizde yetiştirilebilecek 7 şifalı bitki:
1.Fesleğen
Kokusuna meftun olanlar tarafından evde en çok yetiştirilen bitkidir. Çok güzel ve büyüleyici bir kokusu vardır. Fesleğen kokusu itibari ile böceklerin sevmediği bir bitkidir. Evinizdeki böceklerin uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Antik Yunanlılar, akrep sokmalarına karşı fesleğen kullanırlardı.
Mide gazlarını yok eden ve bebek emziren kadınlarda sütü arttıran fesleğen, Hindistan’ da eskiden beri stres, diyabet ve astım tedavisinde kullanılmıştır. Ayrıca lezzetli ve güzel sosların elde edilmesi için fesleğen en çok kullanılan bitkilerdendir
2.Ayçiçeği
Ayçiçeği yaprakları soğuk algınlığı ve kuru öksürüğün tedavisinde sık sık kullanılan bir bitkidir. Ayçiçeği aynı zamanda kanın pıhtılaşmasını kolaylaştırır. Balgam sökücü ve ateş düşürücü özelliği vardır.
3.Aloe vera
Enfeksiyonların tedavisinde yüzyıllar boyunda Aloe vera kullanılmıştır. Cilt üzerinde meydana gelen yara, yanık ve enfeksiyonları mucizevi şekilde tedavi eder. Aloe vera yaprakları, bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir. Yaprakların kaynatılması ve suyunun içilmesi ile kabızlık, mide yanmaları ve bağırsak rahatsızlıklarını iyileştirir. Tüm deri problemlerinde Aloe vera bitkisinden yardım alınabilir.
4.Karahindiba
Karahindiba, çocukların oynamayı çok sevdiği bir bitkidir. İdrar söktürücü özelliği vardır. Potasyum açısından zengin olan karahindiba, egzama, eklem iltihapları ve bağırsak sorunlarının çözümünde kullanılabiliyor. Cilt üzerine sürülerek istifade edilebileceği gibi yenilerek de sizlere fayda sağlayabilir.
5.Lavanta
Lavanta kelimesi Latince köklü bir sözcüktür. Latincede “lavare” yani “yıkamak” anlamına gelir. Kokusunu herkesin bildiği ve sevdiği bir bitkidir. Asırlarca mikrop öldürücü olarak kullanılmıştır. Lavantanın psikolojik hastalıkları tedavi edici özelliği vardır. Panik ve kaygı bozuklukları, uykusuzluk ve depresyona iyi gelir. Ayrıca yaygın migren ağrıları için Lavanta bitkisinden yardım alabilirsiniz.
6.Biberiye
Tıp dünyası, biberiye içeriğindeki karnosik asit vasıtası ile Alzheimer riskinin azaldığını keşfettiler. Bu bir nevi yaşlanma etkilerinin azalması oluyor. Biberiye kan dolaşımını hızlandırıp hafızayı güçlendirir. Biberiye çiçeklerin antibaktariyel özelliği vardır. İstemeyen bakterilerin ortaya çıkması ve gelişimini engeller. Bu açıdan mantar hastalığının ortadan kaldırılmasına yardımcı olur
7.Nane
Nane bir anti bakteriyel ve antivürütik özelliğe sahip bitkidir. Baş ağrısı, bulantılar, gaz, ishal ve cilt problemleri gibi birçok sıkıntınızda sizlere çözüm sunabilir. Sindirimi kolaylaştıran nane, aynı zamanda ferahlatıcı etkiye sahiptir. Göğüs sıkışmalarına iyi geldiği tespit edilmiştir.